Spożywanie oliwy z oliwek przynosi wiele korzyści dla organizmu, a w szczególności dla organizmu sportowca, który jak wiadomo ma większe zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
Podczas treningów, uprawiania jakiegokolwiek sportu organizm zużywa duże ilości tlenu, znacznie większe niż w trakcie spoczynku. W efekcie zostają uwolnione wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki, w procesie zwanym stresem oksydacyjnym. Z tego powodu wcale nie musimy rezygnować ze sportu, jednak ważne jest, by połączyć go z odpowiednią dietą. Oliwa z oliwek w swoim składzie zawiera składniki, które dobrze wpływają na organizm. Przeciwutleniacze zawarte w oliwie chronią wszystkie komórki całego ciała, usuwają nadmiar wolnych rodników, spowalniając przy tym procesy starzenia organizmu.
Antyoksydanty zawarte w oliwie to przede wszystkim polifenole, które aktywnie przeciwdziałają występowaniu mechanizmów chorobowych, a także działają przeciwzapalnie. Witamina E, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo- naczyniowych, spowalniając także procesy starzenia. Zapobiega powstawaniu wolnych rodników, niszcząc przy tym DNA i struktury komórkowe. Warto dodać, iż witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego zawarta w oliwie ma wysoką wchłanialność.
Zawartość kwasów tłuszczowych, w tym jedno- i wielonienasyconych jest także elementem, który obowiązkowo musi znaleźć się w diecie sportowca. Całe szczęście w oliwie znajdziemy duże ilości tych składników. Do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych można zaliczyć kwas oleinowy, który także jest przeciwutleniaczem i zapobiega starzeniu się organizmu. Kwas oleinowy wspomaga kontrolę stężenia cukru we krwi, niweluje skłonności do zakrzepów krwi, a także obniża stężenie złego cholesterolu we krwi (LDL). Związki fenolowe, a także jednonienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na procesy metaboliczne, a to z kolei ma wpływ na rozwój masy mięśniowej i wydolność sportowca. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, które również znajdują się w oliwie z oliwek wpływają na produkcję testosteronu- hormon ten związany jest z rozwojem ciała, które poddawane jest treningowi. Ten drogocenny tłuszcz dostarcza mięśniom energii i jest to przede wszystkim najważniejsza funkcja.
Sport wymaga dużego wysiłku, dlatego mięśnie potrzebują dużej dawki energii, to właśnie tłuszcze są tym bezcennym źródłem, z którego mięśnie mogą czerpać siłę.Proces metabolizmu tłuszczów jest bardziej skomplikowany niż węglowodanów, dlatego zajmuje więcej czasu, ale także charakteryzuje się większą wydajnością. Tak jak widać oliwa z oliwek to produkt bardzo pożądany i polecany sportowcom.
Wybierając oliwę z oliwek należy zwrócić uwagę na to, aby to była wysokiej jakości, najlepsza oliwa extra virgin, czyli taka z pierwszego tłoczenia. Zawiera ona najwięcej przeciwutleniaczy i składników odżywczych i jest polecana nie tylko sportowcom, ale także wszystkim osobom, którym zależy na własnym zdrowiu. Oliwa z oliwek nie bez powodu nazywana jest płynnym złotem, ponieważ jest 100% źródłem energii i powinna na stałe zagościć w każdej kuchni. Najwyższej jakości oliwy z oliwek znajdziemy w sklepie www.advancedfood.pl, gdzie do wyboru mamy oliwy portugalskie, greckie, jak również uznawane za najlepsze na świecie oliwy hiszpańskie.